Despre … Moș Nicolae

Despre Sf. Nicolae

Sfântul Nicolae, patronul Greciei, Rusiei precum și al multor orașe din Europa (printre care și Brăila), este unul din cei mai populari sfinți ai creștinătății. Datorită multelor minuni pe care le-a săvârșit atât în timpul vieții, cât și după trecerea la cele veșnice, el este supranumit și „Făcătorul de Minuni”.

Data nașterii sale este necunoscută, și nu există o biografie detaliată a vieții sale. Totuși, se cunoaște data morții sale care este 6 Decembrie, neexistând însă un consens asupra anului, care după unii cercetători ar fi 345, iar după alții 352.

Tradiția Bisericii spune că Sf. Nicolae s-a născut într-o familie bogată în Parara (Asia Minor). La moartea părinților săi, Nicolae a devenit preot și s-a lepădat de toată averea sa, pe care a dăruit-o săracilor și a plecat în pelerinaj în Palestina și Egipt. La întoarcerea acasă, poporul l-a întâmpinat și l-a ales Arhiepiscop de Myra.

Deși o cronică din secolul al VI-lea îl citează printre participanții la Sinodul de la Nicea, există prea puțini istorici care acceptă această teorie.

Moaștele Sf. Nicolae au fost furate în anul 1087 din Myra, de către neguțătorii italieni și aduse la Bari, unde pe data de 22 Iunie 1197, a fost ridicată o biserică dedicată Sf. Nicolae și în care se află și în prezent moaștele sale.

După cum se știe, Sf. Nicolae este ocrotitorul copiilor, dar totodată el este și ocrotitorul marinarilor, al brutarilor, al fetelor fără zestre, al victimelor sistemului judiciar, etc.

Dintre multele legende care îl au ca erou, cea mai cunoscută este cea a fiicelor unui om bogat care își pierduse averea; Sf. Nicolae a venit într-o noapte și le-a aruncat pe fereastră trei saci de aur, pe care să îi aibă drept zestre.

Alte binecunoscute minuni săvârșite de Sf. Nicolae sunt învierea celor trei copii omorâți de un hangiu, salvarea de la naufragiu a unor corăbii și multe altele.

Sfântul Nicolae este serbat atât de Biserica Ortodoxă cât și de cea Catolică, pe data de 6 Decembrie.

 

Update

De-a lungul secolelor Sfântul Nicolae a devenit unul dintre cei mai populari sfinți, în amintirea și celebrarea lui fiind ridicate mii de biserici, iar chipul lui a fost pictat mai mult decât al oricărui alt sfânt (excepție făcând Sfânta Fecioară Maria).

Rămășițele Sfântului Nicolae, personajul care a inspirat în cultura occidentală pe Moș Crăciun, este înmormântat în abația Jerpoint din districtul Kilkenny, Irlanda. Experții irlandezi susțin că sfântul filantrop din Myra este înmormântat în vechea abație încă din secolul al XII-lea, după ce a fost adus acolo din Licia, de pe teritoriul actual al Turciei. Moș Nicolae a fost înmormântat în Myra, zonă ce a devenit un veritabil loc de pelerinaj pentru creștini. Rămășițele sale au fost luate apoi de cavalerii templieri și transportate la Bari, în Italia, după ce mai mulți marinari italieni jefuiseră mormântul sfânt. Apoi, în anul 1169, o familie de nobili francezi, Frainet, a reușit să transporte rămășițele la Nice, acolo de unde au luat drumul Irlandei. Pentru a le oferi siguranță, Nicholas de Frainet, un membru al familiei franceze, a finanțat construirea abației Jerpoint din Kilkenny, loc în care trupul sfântului Nicolae ar fi rămas până în ziua de azi.

Anunțuri
Categorii: Religie, sarbatori | Etichete: , , , , , , | 1 comentariu

Navigare în articol

Un gând despre „Despre … Moș Nicolae

  1. Mos Nicolae sa va incarce ghetutele cu bucurii si impliniri. Si multe dulciuri… de sarbatori se poate!
    🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: