E-uri bune și nebune

Aditivii alimentari sunt substanțe chimice adăugate în diverse produse alimentare pentru a le îmbunătăți aspectul, gustul sau a le prelungi termenul de valabilitate. Litera „E” simbolizează faptul că au fost testate minim 6 ani și atestate la nivel european. Cu toate astea citiți cu atenție ce scrie mai jos …. s-ar putea să vă uitați de mai multe ori la ambalaj înainte să mâncați ceva!

Aditivii alimentari sunt împărțiți în 24 de categorii dintre care cele mai răspândite sunt:

  • Edulcoranții – pentru îndulcit;
  • Coloranții – pentru a schimba sau a da culoare (evitați E102, E120, E123, E124, E131, E142, E153);
  • Acidifianții – dau un gust ușor acid;
  • Corectorii de aciditate – cresc sau diminuează aciditatea;
  • Emulgatorii – asigură un amestec omogen între apă și grăsimile alimentare (evitați E407, E450);
  • Conservanții – Întârzie sau împiedică alterarea alimentelor. (evitați E210 – E217, E220 – E224, E226, E230, E232, E233, E239, E240, E241, E250 – E252);
  • Corectorii de gust și de miros – schimbă/îmbunătățesc mirosul și gustul alimentelor;
  • Propulsorii – unele gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje;
  • Gaze de ambalaj – asemănătoare aerului;
  • Antioxidanți – limitează oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul (evitați E311, E312, E320, E321, E131, E330);

Cele mai răspândite alimente periculoase:

  • sarea de lămâie;
  • margarina;
  • mezelurile;
  • guma de mestecat;
  • muștarul (cel prelucrat);
  • jeleuri, dropsuri mentolate;
  • brânza topită și creme de brânză.

Etichetele alimentelor

Printaţi-o şi luați-o la cumpărături!

E-100 nepericulos E-170 nepericulos E-240 tulburări
E-101 nepericulos E-174 nepericulos E-241 tulburări
E-102 periculos E-175 nepericulos E-250 periculos
E-103 nepericulos E-180 nepericulos E-251 periculos
E-104 nepericulos E-181 nepericulos E-252 periculos
E-105 nepericulos E-200 nepericulos E260…E268 nepericulos
E-110 nepericulos E-201 nepericulos E-300 nepericulos
E-111 nepericulos E-202 nepericulos E301….E309 nepericulos
E-120 periculos E-203 nepericulos E-311 periculos
E-121 nepericulos E-210 cancerigen E-312 periculos
E-122 nepericulos E-211 cancerigen E-320 colesterol
E-123 foarte cancerigen E-212 cancerigen E-321 colesterol
E-124 periculos E-213 cancerigen E-322 nepericulos
E-125 nepericulos E-214 cancerigen E325…E327 nepericulos
E-126 nepericulos E-215 cancerigen E-330 cel mai cancerigen
E-127 nepericulos E-216 cancerigen E331…E337 nepericulos
E-130 nepericulos E-217 cancerigen E338… E341 modificări gastrice
E-131 cancerigen E-220 distruge B12 E400….E404 nepericulos
E-132 nepericulos E-221 modificări gastrice E-406 nepericulos
E-140 nepericulos E-222 modificări gastrice E-407 modificări gastrice
E-141 nepericulos E-223 modificări gastrice E-408 nepericulos
E-142 cancerigen E-224 modificări gastrice E-410 nepericulos
E-150 nepericulos E-226 modificări gastrice E-411 nepericulos
E-151 nepericulos E-230 periculos E-413 nepericulos
E-152 nepericulos E-232 periculos E-414 nepericulos
E-153 modificări gastrice E-233 periculos E-420 nepericulos
E-160 nepericulos E-236 nepericulos E-421 nepericulos
E-161 nepericulos E-237 nepericulos E-422 nepericulos
E-162 nepericulos E-238 nepericulos E-440 nepericulos
E-163 nepericulos E-239 cancerigen E-450 modificări gastrice

Surse: aici și aici.

Anunțuri
Categorii: sanatate, Societate, Stiati ca? | Etichete: , , , , , , , , , , | 2 comentarii

Navigare în articol

2 gânduri despre „E-uri bune și nebune

  1. baltazar72

    Cică moldovenii mănâncă cel mai sănătos.
    Adică fără E-uri:
    – carni – fasoli – ligumi – fructi – barabuli – şî altili…
    🙂

  2. Pingback: danceyou.info » Dilema micului dejun

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: