Simbolul păcii

Au trecut 50 de ani şi vor mai trece poate încă 100 şi va exista întotdeauna câte cineva care să se întrebe ce semnifică acest simbol.

Acesta a debutat ca emblemă a mişcării anti-nucleare britanice, dar a devenit ulterior un semn internaţional pentru pace şi fără îndoială simbolul-protest cel mai utilizat în toată lumea.

Proiectat în 1958 de Gerlald Holtom (1914 – 1985), artist şi designer profesionist, absolvent al Colegiului Regal de Artă (Royal College of Art), simbolul anti-nuclear este inspirat de sistemul de semnalizare navală cu fanioane şi reprezintă codul de litere pentru N şi D (Nuclear Disarmament). Cercul reprezintă conceptul de total sau complet, înconjurarea literelor N şi D, semnificând dezarmare nucleară totală (completă).

El a arătat schiţele sale preliminare  unui grup mic de oameni în biroul Peace News  din nordul Londrei şi  Comitetului de acţiune directă împotriva războiului nuclear (Direct Action Committee Against Nuclear War), una dintre multele organizaţii mici ce s-au unit ulerior pentru a forma Campania pentru Dezarmare Nucleară (CND – Campaign for Nuclear Disarmament). Logo-ul CND a fost pentru început desenat pe cartoane folosite la primul marş anti-nuclear, în 1958, de la Londra la Aldermaston (locul unde armele nucleare britanice au fost şi încă sunt fabricate). Cu ocazia acestui marş (1958) simbolul a apărut pentru prima dată în public. Pe jumatate dintre cele 500 de cartoane purtate de demonstranţi în vârful unor beţe, simbolul anti-nuclear era desenat negru pe fond alb, iar pe cealalată jumătate – alb pe verde. Aşa cum culorile liturghiilor bisericeşti se schimbau de Paşte, aşa şi cartoanele colorate se schimbau, negru şi alb erau afişate în Vinerea Mare şi sâmbătă, verde şi alb de Paşti – duminică şi luni, „de la iarnă la primăvară, de la moarte la viaţă.”.

La câţiva ani dupa marşul din aprilie 1958, Gerald Holtom a mărturisit că simbolul este reflectarea stării de spirit din acel moment, şi anume disperare. „Am fost disperat. Profund disperat. Am reprezentat stilizat un individ cu mâinile atârnând şi palmele întoarse spre exterior, cam cum este ţăranul lui Goya în faţa plutonului de execuţie”. Ken Kolsbun, autorul cărţii „Pace: Biografia unui simbol”, dezvăluie că Holtom a regretat că nu a proiectat de la bun început un simbol al păcii care să exprime bucurie. Deşi Holtom a spus de nenumarate ori în timpul vieţii că doreşte ca pe piatra sa de mormânt să fie simbolul păcii întors, dorinţa nu i-a fost respectată.

Primele insigne au fost făcute de către Eric Austin de la CND din Kensington  folosind lut alb cu simbolul vopsit în negru. Insignele din ceramică  au fost distribuite cu o note care explicau că, în cazul unui război nuclear, acestea ar fi printre puţinele artefacte umane care vor supravieţui infernului nuclear. Aceste insigne timpurii încă mai pot fi găsite şi în zilele noastre. Un exemplar, împrumutat de CND, a fost inclus în expoziţia ”From the Bomb to the Beatles” (1999/2000) a Muzeului Războiului Imperial (Imperial War Museum).

Pe la jumătatea anilor ’60, când au început protestele împotriva războiului din Vietnam, simbolul acesta s-a ivit brusc peste tot. Era atât de uşor de recunoscut încât a stârnit parodii de extremă dreapta, între care una în care braţele căzute ale crucii erau transformate în aripile unui bombardier B-52, sub care scria “Bombardaţi Hanoi”. Cu toate acestea mulţi infanterişti din Vietnam şi-au desenat simbolul pe caschete sau îl purtau pe un lănţişor la gât, ca un mic semn de protest împotriva a ceea ce erau siliţi să facă.


Aceasta este partea de poveste idilică a acestui simbol, folosit însă, cu multe sute de ani înainte de Holtom, drept un simbol al răului, au existat fanatici religioşi care au susţinut că l-ar reprezenta pe Iisus Hristos pe cruce, cu braţele rupte, sau că ar fi o rună teutonă (caracter grafic provenit din cele mai vechi alfabete germanice) semnificând moarte şi disperare. Acelaşi  simbol a fost folosit de Divizia 3 Panzer a lui Hitler (1941 – 1945). Cetăţenii sovietici, polonezi şi maghiari care au suferit de pe urma masacrelor naziste, fără îndoială, au luptat împotriva utilizării simbolului  lui Holtom ca o modalitate de a comunica pacea.

Asemenea simboluri poate fi găsite şi pe unele pietre funerare ale foştilor soldaţi SS a lui Hitler „.

În anul 711, acest simbol era anti-creştin şi folosit ca atare de către sarazini (musulmanii din vestul Europei) pe scuturile lor. Simbolul avea pe atunci semnificaţia de cruce ruptă.

Simbolul era cunoscut încă din timpul domniei lui Nero, unul dintre cei mai sângeroşi împăraţi romani, cel care a dat foc Romei în anul 64 d.Hr., şi-a ucis mama şi l-a răstignit pe Sfântului Apostol Petru în anul 67 d.Hr. Acesta, în semn de umilinţă şi nevrednicie în comparaţie cu Iisus Hristos a cerut să fie răstignit cu capul în jos. Astfel, simbolul cunoscut astăzi ca unul al păcii, a fost numit dupa moartea Sfântului Apostol Pavel “crucea lui Nero”.

De la kitsch la glam, comercializarea simbolului anti-nuclear, ajuns simbol al păcii, se face intens, el regăsindu-se pe tricouri, insigne, bijuterii, inele, poşete, pandantive, încălţăminte, decoraţiuni. Preluat şi de unii satanişti, dar şi de celebrităţi de la Hollywood, simbolul păcii a fost bagatelizat şi a ajuns astăzi un fel de modă retro.

Tradus de aici: http://funguerilla.com/peace-sign-the-most-awesome-symbol-ever/#1

Anunțuri
Categorii: Istorie, Religie, Simboluri | Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: