10 motive pentru a nu arunca zaţul de cafea

După fierberea cafelei, zaţul de cafea este adesea aruncat la gunoi. Unele persoane consideră grămăjoara de boabe de cafea pisate ca fiind un lucru nefolositor. Dar dacă ar şti ele ce alternative ne oferă zaţul de cafea, cu siguranţă s-ar chinui să îl strângă.Cafeaua măcinată şi implicit zaţul de cafea are mai multe utilizări decât aceea de a produce cafea lichidă. Pot fi folosite pentru grădinarit, ca insecticide sau ca produse pentru îngrijirea animalelor  de companie. Prin utilizarea acestui produs, nevoia de a cumpăra produse pentru curăţenie va putea fi diminuată considerabil. Ba mai mult, folosirea zaţului de cafea este cât se poate de prietenoasă cu mediul. Aşa că, ar fi mai bine să vă gândiţi de două ori înainte de a arunca la gunoi zaţul de cafea rămas.

Iată 10 motive foarte bune pentru care zaţul de cafea merită păstrat:

1.Materie pentru compost – Zaţul de cafea corespunde standardelor grădinarilor pentru material de compost. Zaţul, amestecat în pamânt, eliberează nutrient, care îmbogăţesc solul şi îl fac mai acid. Plantele care înfloresc în soluri acide vor fi mai sănătoase, deoarece îşi obţin hrana necesară din sol. Dacă aveţi o rezervă considerabilă de zaţ de cafea, împrăştiaţi-l prin grădină. Plantele vă vor fi recunoscătoare şi vă vor oferi nişte flori minunate.

2. Soluţie pentru îngrijirea animalelor de companie – Amestecaţi zaţ de cafea cu apă şi obtineţi o soluţie pentru îngrijirea animalelor de companie. După câteva spălări, solutia vă înmoaie blana animalului, oferindu-i o strălucire frumoasă. Unele persoane susţin chiar că această soluţie ţine la distanţă purecii şi alţi paraziţi, deşi încă mai este nevoie de teste pentru a se considera adevărat.

3. Deodorant pentru frigider – Depozitarea diferitelor tipuri de alimente în frigider poate produce un amestec neplăcut de mirosuri. Îndepărtaţi aceste mirosuri folosind un bol cu zaţ de cafea. Puneţi recipientul în frigider, iar deodorantul pe bază de cafea va absorbi gradual aromele nedorite.

4. Împotriva pisicilor – Puteţi să împiedicaţi pisicile să urineze în grădină prin împrăştierea unui amestec de zaţ de cafea şi coji de portocale în zonele pe care doriţi să le protejaţi. Animalele de companie vor găsi mirosul prea exotic pentru gustul lor şi nu îşi vor mai face nevoile acolo.

5. Exfoliant pentru piele – Masarea pielii cu zaţ de cafea pare o glumă, dar în realitate este o idee foarte bună. Extractul de cafea îndepartează celulele moarte ale pielii, rezultatul fiind o piele mai frumoasă. Puteţi economi o sumă importantă de bani folosind acest produs simplu, în locul şedinţelor scumpe la dermatolog sau al cremelor exfoliante din comerţ.

6. Deodorant pentru încalţăminte – Persoanele active şi picioarele urât mirositoare sunt adesea elemente care se asociază. Încălcaţi regulile şi puneţi zaţ de cafea în pantofi. Nu va îndeparta complet mirosul picioarelor, dar îl va atenua pe cel al pantofilor. Dacă doriţi să îndepărtaţi complet mirosul picioarelor, spălaţi-vă pe picioare cu apă călduţă şi extract de cafea.

7.Loţiune pentru strălucirea părului – Să recunoaştem, toţi vrem să avem un păr strălucitor. Unele persoane cheltuie sume importante de bani pentru a da un aspect îmbunătăţit părului. Puteţi folosi zaţul de cafea pentru a avea un păr mai moale şi mai strălucitor. Spălaţi părul cu ce va rămâne de la cafea şi clătiţi bine. Rezultatele vor apărea în curând.

8. Soluţie impotriva furnicilor – Furnicile pot fi enervante, mai ales dacă vă ajung în baie sau prin haine. Puteţi evita aceste mici insecte prin frecarea podelei şifonierului cu zaţ de cafea. Furnicilor nu le place aroma de cafea şi nici proprietăţile extractului de cafea.

9. Întreţinerea şemineului – Praful de la şemineu este un obstacol important pentru persoane care curăţă şemineul. Praful poate irita ochii şi sinusurile. În plus, pot murdări destul de rău zonele învecinate. Aruncaţi nişte zaţ ud în şemineu, iar acesta va ţine praful la locul lui, reducând cantitatea ce se ridică la curăţarea şemineului.

10. Colorant – Dacă veţi combina extract de cafea cu apă fierbinte veţi obţine o vopsea maro pentru textile, lucrări de artă sau alte întrebuinţări.

Ei, ce ziceţi? Mai natural? Mai hrănitor? Şi mult mai ieftin, nu? Încercaţi şi voi şi spuneţi tuturor  ce alte întrebuinţări aţi mai găsit pentru zaţul de cafea.

Sursa: primit pe mail de la Rita.

Sursa foto: http://funnkyziziblog.wordpress.com/2010/08/10/cafea-prieten-sau-du%C8%99man/

Reclame
Categorii: 10 motive, Sfaturi practice, Stiati ca? | Etichete: , , , , , , , , , , , , , , | 3 comentarii

Navigare în articol

3 gânduri despre „10 motive pentru a nu arunca zaţul de cafea

  1. Pingback: Aplicabilitatea Legilor lui Murphy în politica românească « B(alt)azar

  2. Pingback: Partidul Celor Păcăliţi « B(alt)azar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: