Sfânta Muceniţă Ecaterina

Mâine, 25 noiembrie, este sărbătorită Sfânta Muceniţă Ecaterina şi ca urmare toţi cei care-i poartă numele sau derivate ale acestuia îşi sărbătoresc ziua numelui.

Originea numelui Ecaterina este destul de neclară existând mai multe variante. Unii susţin că ar deriva din numele Hecateros (nume masculin) – al satirilor şi nimfelor. Alţii susţin provenienţa din cuvântul grecesc „aikaterine” care se traduce prin „pur”. Tot din limba greacă este şi cuvântul „katerina” care de data aceata se traduce prin „tortură”. De asemenea, sunt susţinători ai provenienţei de la Hecate care era zeiţa magiei la greci.

Nume românești:

Cătălina (primul nume românesc atestat ce provine de la Ecaterina), Cătălin şi derivatele acestora – Catinca, Catrina, Caterina, Cati, Ecaterina, Catina, Cătiţa, Tincuţa.

Nume străine:

Catherine în engleză şi franceză, Katherina în germană, Katalin în maghiară şi Katia în rusă.

Conform scrierilor religioase, Ecaterina  a trăit pe vremea împăratului Maximian, prin anii 304, şi se trăgea din cetatea Alexandriei, fiind fiică a unui principe care se numea Consta. Atât Maximian cât şi fiul său Maxentie erau doi conducători pagâni ce nu acceptau propovăduirea sau recunoaşterea numelui Domnului. Ecaterina era foarte frumoasă şi înaltă la trup. Aceasta a învăţat desăvârşit toată învăţătura şi ştiinţa grecească şi latinească, citind pe Homer şi pe Virgiliu, marele poet al latinilor, pe Asclepios şi pe doctorii Hippocrat şi Gallin, pe filosofii Aristotel şi Plato, pe Filistion şi Evsevie, şi învăţătura cea tainică a marilor magi (astronomi) Ianni şi Iambri, pe a lui Dionisie şi profeţiile Sibilei. Totodată, ea a învăţat meşteşugul oratoriei şi multe limbi şi dialecte ale multor neamuri din acea vreme. Se pare că, datorită acestui mare atu şi a frumuseţei sale, Ecaterina ajunge să fie una din cele mai admirate femei. Nu numai cei ce au văzut-o o admirau, ci şi acei care auziseră doar de renumele şi înţelepciunea ei. Cu înţelepciunea sa şi cu talentul oratoric, a convins peste o sută şi cincizeci de necreştini şi păgâni să creadă în Hristos. În anii împăratului Maximian şi a fiului său Maxentie a fost închisă  şi asuprită cu multe chinuri pentru mărturisirea cea în Hristos. În cele din urmă, fericitei i s-a tăiat capul luând cununa mărturisirii (alţii susţin că ar fi fost arsă pe rug).

În credinţa noastră creştin ortodoxă, Sfânta Ecaterina este recunoscută ca protectoarea tinerilor, a iubitorilor de carte, a medicilor, a celor care doresc să se căsătorească şi a femeilor ce doresc sa devină mame.

În cinstea ei a fost ridicată mânăstirea care îi poartă numele, din muntele Sinai – locul unde Dumnezeui i-a vorbit proorocului Moise şi i-a descoperit poruncile Decalogului. Este unul dintre cele mai importante centre ale monahismului răsăritean.

 

Mai multe despre Viaţa şi pătimirea Sfintei Muceniţe Ecaterina găsiţi aici.

Surse: aici , aici şi aici.

Reclame
Categorii: Curiozitati, Religie, sarbatori | Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 5 comentarii

Navigare în articol

5 gânduri despre „Sfânta Muceniţă Ecaterina

 1. baltazar72

  Haideti sa uram La multi ani! Ecaterinei din Orasul de cuvinte.
  http://catilupascu.wordpress.com/about/

 2. Multumescccccccc!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. Daca treceam ieri pe aici…
  Azi e tardiv s-o felicit pe doamna Lupascu…

 4. Pingback: La mulţi ani România! « B(alt)azar

 5. Pingback: Recensământ 2011: Ce ne spun datele provizorii? « B(alt)azar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: